1. Bingel eiland
2. Beroepenfilms
3. Emindmaps
4. Computermeester
5. Mikado
1. Bingel eiland
Beste ouders en leerlingen,
De tijd staat niet stil. Digitale apparaten zoals de computer krijgen een steeds prominentere plaats in het Vlaamse onderwijs. Ook in onze school.
De school heeft toegang gekregen tot www.bingel.be , de nieuwe online oefenmodule van uitgeverij Van In waarmee uw kind thuis leerstof kan oefenen die in de klas behandeld werd.
Hoe werkt bingel.be?
Op bingel.be maken de leerlingen oefeningen op een zwevend eiland. Elk element op het eiland bevat een link naar de oefeningen van een bepaalde boekenreeks van uitgeverij Van In. Door op de gewenste hoofdstukken en onderwerpen te klikken kan de leerling navigeren tussen de verschillende oefeningen. Meer info over de werking van de oefeningen vindt u op: www.bingelsite.be/demofilmpjes .
De leerkracht wordt via bingel.be op de hoogte gehouden over de vorderingen van de leerlingen. De dag nadat de leerlingen oefeningen gemaakt hebben op bingel.be kan de leerkracht het resultaat van de gemaakte oefeningen bekijken.
In de circustent kunnen de leerlingen taken zien die de leerkracht heeft klaargezet en als de leerling genoeg punten heeft verdiend door te oefenen, kan hij of zij kleurplaten afdrukken of korte spelletjes spelen. In de circustent kan uw kind ook zijn of haar avatar (online-vriendje) samenstellen die bij de oefeningen feedback en tips zal geven.
Hoe krijgt mijn kind toegang tot bingel.be?
Omdat bingel.be een online oefenmodule is, heeft u een computer met internettoegang nodig. Door naar www.bingel.be te gaan en op ‘leerling’ te klikken, ziet u het inlogscherm van bingel.be. De gegevens die uw kind daar moet invullen, krijgt u via de klasleerkracht.
Wij bedanken u voor uw medewerking.
De leerlingen krijgen van de klasleerkracht de benodigde gegevens om in te loggen op Bingel. Opgepast : Ze moeten de klasnummer gebruiken die op het strookje staat dat ze van de leerkracht krijgen aangezien ze voor Bingel telkens per klas ( en niet per graad ) worden genummerd.
2. Beroepenfilms
De leerlingen van het 6de leerjaar moeten naar volgend jaar toe een studiekeuze maken. Door op onderstaande linken te klikken kan je korte informatiefilmpjes bekijken over bekende maar ook minder bekende beroepen.
http://vdab.be/beroepen/default.shtml http://www.kiesjeberoep.nl/10tot12/allevideos
3.Emindmaps
Wat?eMindMaps laat je toe om elektronische mindmaps op te bouwen.
Het programma is erg eenvoudig en gebruiksvriendelijk. Het is uitgerust met de voornaamste basisopties voor opmaak, zoals het gebruik van diverse soorten omtreklijnen, gevarieerd kleurgebruik, verschillende soorten schaduwing, inpassen van icoontjes en/of afbeeldingen, enz ... Ook het toevoegen van hyperlinks wordt ondersteund.
Downloaden
tool/software
eMindMaps 2.0.7. Lees hier hoe je deze software op je pc installeert.
Handleiding
Download hier een duidelijke Nederlandstalige handleiding. Met dank aan: Geert Kraeye
4. Online oefenen op computermeester.be
INFORMATIE VOOR OUDERS EN LEERKRACHTEN
Op een zinvolle manier kunnen de leerlingen kennis maken met leuke en leerrijke oefeningen en spelletjes.
EDUCATIEF: De spelletjes op deze site hebben een grote educatieve waarde en vormen een goede aanvulling en inoefening van de leerstof van de lager school. Door een intensief contact met cijfers en letters krijgen de kinderen meer inzicht in taal en wiskunde. Ze stimuleren de ontwikkeling van uw kind door al spelend te leren!
VEILIG: Veiligheid is een belangrijk punt als het om uw kind gaat, daarom laten wij al onze spelletjes keuren door collega leerkrachten, opvoeders. Ook zijn ze allemaal reeds meerder malen in het dagelijkse klasgebeuren uitgetest en geëvalueerd alvorens ze op de website te plaatsen.
Je komt hier natuurlijk ook geen geweld of vuile taal tegen.
ICT-eindtermen voor de basisschool die op deze website beoogd worden:De leerlingen hebben een positieve houding tegenover ICT en zijn bereid ICT te gebruiken om hen te ondersteunen bij het leren.
De leerlingen gebruiken ICT op een veilige, verantwoorde en doelmatige manier.
De leerlingen kunnen zelfstandig oefenen in een door ICT ondersteunde leeromgeving.
De leerlingen kunnen zelfstandig leren in een door ICT ondersteunde leeromgeving.
5. Mikado
Tijdens onze lessen wereldoriëntatie gebruiken wij de methode Mikado zowel in de lagere school als in de kleuterschool. Naast de oefenkansen die onze leerlingen krijgen tijdens de lessen, bestaat er ook de mogelijkheid om thuis online te oefenen.
Via onderstaande link komt u op het oefenplatform van Mikado. U dient eerst het juiste leerjaar aan te klikken en daarna een keuze te maken uit één van de thema’s. Daarna kan uw kind aan de slag. Veel oefenplezier.
Mikado wereldoriëntatie oefenen lagere school